Štuk neboli štuková omítka se skládá z vápna a jemného písku. Štuky se dělí podle hrubosti pískových zrn, přičemž ty hrubší se používají k omítnutí venkovních stěn a jemnější se používají do interiéru.

Před samotným nanášením štukové omítky je potřeba podkladovou zeď řádně vypenetrovat. Tato příprava je nutná pouze, pokud zeď byla již v minulosti omítnuta. Pokud budeme nanášet štukovou omítkou na holou zeď, stačí ji očistit od drobných kamínků a hrbolů. Poté můžeme přejít k samotné technice štukování.

Štuk se dodává v sypké formě, proto jej musíme naředit s vodou, aby byl „akorát“ hustý. Ten postupně naneseme na zeď za pomoci hladítka. Poté zeď necháme tzv. zavadnout. Důležité je, aby zeď nebyla úplně zaschlá, ani mokrá. Připravenost vrstvy můžeme otestovat například protlačením důlku prstem, ale nesmí se probořit pod tlakem celé dlaně.

Následně začněme povrch uhlazovat krouživými pohyby za pomoci houby nebo filcové látky, kterou pro lepší vyhlazování namočíme. Takto pokračujeme, dokud není povrch zdi jednolitý.

Pokud Vás tato technika omítání zaujala, můžete si sjednat s pracovníky malíři pokojů Brno schůzku a domluvit se na podrobnostech a cenové kalkulaci prací.